Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΒΕΛΛΟΥΛΕΣ



Ενδιαφέρουσες πληροφορίες 

για τις λιβελλούλες



λιβελούλα
Οι Λιβελλούλες είναι έντομα που έχουν μεγάλα πολύπλευρα μάτια, δύο ζεύγη  ισχυρά διαφανή φτερά, μερικές φορές με χρωματιστά μπαλώματα και ένα επίμηκες σώμα.
Υπάρχουν περισσότερα από 5.000 διαφορετικά είδη της λιβελλούλης.
Οι λιβελούλες  βρέθηκαν σε κάθε ήπειρο εκτός από την Ανταρκτική , ζουν σε εύκρατες, τροπικές και κάθε μεριά της Γης..
Οι Λιβελλούλες ξεκινούν τη ζωή τους στο νερό, ως εκ τούτου, είναι συχνά κοντά σε νερό :λιμνάζοντα νερά, λίμνες, κανάλια, ρυάκια, ποτάμια και βάλτους. Οι λιβελλούλες είναι πολύ ικανές στο πέταγμα και ως εκ τούτου μπορούν μερικές φορές να βρεθούν πολύ μακριά από το νερό.
Λιβελλούλες υπάρχουν σε πολλά μεγέθη. Το μέσο μέγεθος ενός dragonfly{λιβελλούλης) είναι από 2,5 να 10 εκατοστών (1 έως 4 ίντσες) σε μήκος.
Πολλές ενήλικες λιβελλούλες έχουν λαμπρά ιριδίζοντα ή μεταλλικά χρώματα που παράγονται από τα διαρθρωτικά χρωματισμό, που τους καθιστά εμφανή κατά την πτήση. Ο συνολικός χρωματισμός τους είναι συχνά ένας συνδυασμός από κίτρινο, κόκκινο, καφέ και μαύρο χρώμα, 
dragonfly-2
Οι Λιβελλούλες έχουν ισχυρά και ευέλικτα φτερά , κινουνται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, και μπορούν να αλλάζουν κατεύθυνση ξαφνικά. Κατά την πτήση, η ενήλικη λιβελλούλη    ( dragonfly) μπορεί να ωθηθεί σε έξι κατευθύνσεις: προς τα πάνω, προς τα κάτω, προς τα εμπρός, πίσω, προς τα αριστερά και προς τα δεξιά.
Είναι ένα από τα ταχύτερα ιπτάμενα έντομα στον κόσμο που μπορούν καιαναπτύσσουν ταχύτητα πάνω από 48 χιλιόμετρα (30 μίλια) ανά ώρα .
dragonfly που φέρουν
Οι γρήγορες ταχύτητες που αναπτύσσουν  κάνουν τα πτερύγια να χτυπάνε τόσο γρήγορα που μπορείτε να δείτε μόλις και μετά βίας τη κίνησή τους. Έως 30 φτερουγίσματα ανά δευτερόλεπτο βοηθάει τα έντομα να αιωρούνται. Σε τέτοιες ταχύτητες, ένα dragonfly μπορεί να κινήσει τα φτερά του έως και 1.800 φορές το λεπτό.
Σε σχέση με άλλα έντομα, η όραση του dragonfly είναι εξαιρετικά καλή . Η κεφαλή αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από δύο τεράστια μάτια σύνθετα, τα οποία δίνουν στο dragonfly σχεδόν 360 ° όραση.. Κάθε ένωση ματιού περιέχει όσες 30.000 φακοί, ή ommatidia. Μια dragonfly χρησιμοποιεί περίπου το 80% του εγκεφάλου του για να επεξεργαστεί όλες αυτές τις οπτικές πληροφορίες. Μπορούν να δουν ένα ευρύτερο φάσμα χρωμάτων από τους ανθρώπους. Αυτή η αξιοσημείωτη όρασν τους βοηθά να ανιχνεύσει την κίνηση από άλλα έντομα και να αποφευχθούν συγκρούσεις κατά την πτήση.
dragonfly μάτια
ΟΙ ενήλικες λιβελλούλες κυνηγούν πετώντας χρησιμοποιώντας την εξαιρετικά οξεία όραση τους και την ισχυρή, ευέλικτη ικανότητα πτήση.
Οι ενήλικες λιβελλούλες τρώνε κυρίως άλλα ιπτάμενα έντομα, ιδιαίτερα τις σκνίπες και τα κουνούπια . Επίσης, θα φάνε πεταλούδες , νυχτοπεταλούδες και μικρότερες λιβελλούλες. Οι προνύμφες, που ζουν στο νερό, τρώνε σχεδόν κάθε ζωντανό πράγμα μικρότερο από ό, τι οι ίδιες. Μεγαλύτερες προνύμφες dragonfly μερικές φορές τρώνε τα μικρά ψάρια ή γόνους ψαριών.
dragonfly φαγητό
Η διάρκεια ζωής ενός dragonfly βρέθηκε να αποτελείται από δύο στάδια . Μετά την αναπαραγωγή τα θηλυκά dragonfly θα γεννήσουν τα αυγά τους πάνω ή κοντά σε νερό ή σε ένα χώρο που θα γεμίσει με νερό. Μόλις τα αυγά έχουν εκκολαφθεί ξεκινά το πρώτο στάδιο στον τρόπο ζωής τους. Σε αυτό το στάδιο, είναι  υδάτινο, οι προνύμφες , που ονομάζονται επίσης « νύμφες ». Αυτό το στάδιο θα διαρκέσει γενικά μεταξύ ενός και τριών ετών.
Μόλις η νύμφη έχει αναπτυχθεί πλήρως, και ο καιρός είναι ο σωστός, θα ολοκληρώσει τη μεταμόρφωση σε μια λιβελούλα που σέρνεται έξω από το νερό μέχρι το στέλεχος ενός φυτού . Η νύμφη θα ρίξει το δέρμα της πάνω στο στέλεχος του φυτού και στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί σε  μια νεαρή dragonfly.
dragonfly κύκλου ζωής
Κατά τη συντομότερη διάρκεια του κύκλου ζωής ενός dragonfly από αυγό ως το θάνατο του ενήλικα είναι περίπου έξι μήνες. Υπάρχουν ακόμη και λιβελλούλες που ζουν για πολλά χρόνια, όπως οι υδρόβιες προνύμφες πριν κάνουν την εμφάνισή τους και να ζήσουν για μερικούς μήνες ως ενήλικες.
Αρκετά είδη dragonfly είναι γνωστό για τη συλλογή σε μεγάλα σμήνη . Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει πολλή τροφή στην περιοχή. Μπορεί επίσης να είναι μια «φλερτ» της ομάδας με τα αρσενικά που ψάχνουν ενεργά για τα θηλυκά. Μερικές λιβελλούλες συγκεντρώνονται σε σμήνη πριν από τη μετανάστευση.
dragonfly σμήνος
Μερικά είδη dragonfly κάνουν μετεγκατάσταση. .
Μια dragonfly ονομαζόμενη globe skimmers  ( Pantala flavescens ) έχει τη μεγαλύτερη μετανάστευση από οποιοδήποτε έντομο - τα εκατομμύρια από λιβελλούλες πετούν 11000 μίλια πέρα από τον Ινδικό Ωκεανό από την Ινδία προς την Αφρική.
Οι λιβελούλες τρώγονται κυρίως από εντομοφάγα πτηνά, βατράχια, μεγάλες αράχνες και τα ψάρια . Για να αποφύγουν να φαγωθούν, οι ενήλικες λιβελλούλες θα χρησιμοποιήσουν την ταχύτητα και την ευκινησία τους για να ξεφύγουν από τς αρπακτικέ  μύγες που τις ακολουθούν και θα κρύφθούν στη βλάστηση αν είναι πολύ κρύο μετά για να πετάξει.
Η απώλεια των υγροβιότοπων απειλεί πληθυσμούς των dragonfly σε όλο τον κόσμο .
Τουλάχιστον ένας στα δέκα είδη dragonfly απειλείται με εξαφάνιση , σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια έρευνα του αριθμού τους.
dragonfly-3
Κατά τους προϊστορικούς χρόνους οι λιβελλούλες ήταν πολύ μεγαλύτερες, τα μεγαλύτερα ιπτάμενα έντομα ποτέ. Το μεγαλύτερο μέλος από τις εξαφανισμένες λιβελλούλες είχε άνοιγμα φτερών περίπου 75 εκατοστά (30 ίντσες).
Τα παλαιότερα γνωστά είδη του dragonfly είναι 320 εκατομμυρίων ετών (Delitzschala bitterfeldensis).
Οι λιβελούλες εκπροσωπούνται στον ανθρώπινο πολιτισμό σε αντικείμενα όπως η αγγειοπλαστική, βραχογραφίες, και Art Nouveau κοσμημάτων.
Χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική στην Ιαπωνία και την Κίνα, και  αλιεύονται σαν τρόφιμο στην Ινδονησία.
Είναι σύμβολο του το θάρρους, της δύναμης και της ευτυχίας στην Ιαπωνία, αλλά θεωρείται ως απαίσιο πλάσμα στην Ευρωπαϊκή λαογραφία.
Μερικά αγγλικά λαϊκά ονόματα, όπως "άλογο-κεντρί", "βελόνα μανταρίσματος διαβόλου», και «κόφτη αυτί", τους συνδέουν με το κακό ή τραυματισμό.
Σουηδική λαογραφία υποστηρίζει ότι ο διάβολος χρησιμοποιεί λιβελλούλες να ζυγίσει τις ψυχές των ανθρώπων.
Για ορισμένους ιθαγενείς της Αμερικής, οι λιβελλούλες αντιπροσωπεύουν την ταχύτητα και τη δραστηριότητα, ενώ για τους Ναβάχο, που συμβολίζουν το καθαρό νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νών­τας Τσίγ­κας: Κα­ρέλ­λη ἢ κρου­α­ζι­ε­ρό­πλοι­ο;

  Νών­τας Τσίγ­κας:   Κα­ρέλ­λη ἢ κρου­α­ζι­ε­ρό­πλοι­ο; Posted on  16 Ἀπρίλιος 2024  by planodion Νών­τας Τσίγ­κας Κα­ρέλ­λη ἢ κρου­α­ζι­ε­...